Smart home, скъп дом – защо е толкова предпочитан и необходим

Ако в миналото е изглеждало напълно невъзможно да управляваме дома си през телефона, то днес се очертава това да стане стандартна практика. Съвременният smart home е интелигентно решение, което предстои да се наложи трайно в нашето ежедневие с цел да го улесни максимално и да го направи много по-пълноценно.

Домашната автоматизация е възможност да упражним пълен контрол върху устройствата у дома, да настройваме режима им на работа от разстояние, да ги изключваме и включваме, откъдето и да се намираме!

Какво е важно да знаем за така наречения „умен дом“

Да живеем в умен дом е най-голямата привилегия на 21-ви век, когато вечно бързаме за някъде и искаме всичко да се случва със скоростта на светлината… Именно това прави изграждането на smart home толкова полезно – така ние ще можем да следим случващото се вкъщи „изкъсо“, както и да реагираме навреме, ако нещото е излязло извън контрол.

Модерният smart home е реален шанс буквално да не правим нищо, но в същото време всичко да е точно както сме го искали – в пълен ред и отлична организация. Интелигентното жилище ни позволява да управляваме дори и крушките във всяка една от стаите, да задаваме температурата на светлината, както и интензитета, с който свети. Да, дори това!

Какво включва домашната автоматизация и как се управлява

Преди да решите дали да инвестирате в smart home или не, е разумно да задълбаем малко повече в тази тема и да поясним какво всъщност можете да очаквате от домашната автоматизация. Ето какво:

  • Контрол над осветлението и контактите – и двете опции са сигурен начин да постигнете приветлива обстановка в своя дома и да го направите едно комфортно място, в което да се отдадете на обичайните си задължения и пълноценна почивка;
  • Контролиране на водното потребление, в това число и напоителната система в двора – ако живеете в къща, която изисква сложна поддръжка, интелигентното управление е начинът да я стопанисвате по модерен начин, който също така ще се отрази благоприятно и върху сметките за ток;
  • Автоматизация на интериорни елементи като завесите и щорите у дома – във всеки smart home има подобни компоненти, над които можем да имаме дори и гласов контрол;
  • Известяване при възникването на пожар – причините за появата му могат да бъдат най-различни, като например забравен електроуред, неизгасена цигара и др. Каквото и да го е породило, умният дом ще ви уведоми за инцидентна още в самото начало, за да можете да вземете спешни мерки.

Освен всичко казано дотук, е добре да запомните също, че във вашия smart home домакинските уреди ще могат да бъдат управляване през мобилния ви телефон, в това число и отоплението.