Как се приема BCAA

Хората, желаещи да натрупат масивна мускулна маса, задължително трябва да приемат различни хранителни добавки от рода на аминокиселини с разклонена верига (BCAA), в комбинация с подходящите фитнес тренировки. Как правилно да го правят и на какви дози? Кои са отделните предлагани видове?

Как се приема БЦАА

BCAA са невероятен помощник при нужда от енергия и осигуряват достатъчно мощ за направата на повече повторения с по-големи тежести. Те също са предназначени и за отърваване от излишните мазнини. В същото време, БЦАА от Fitnesdobavki.net стимулират синтеза на важните за всички бодибилдъри и културисти анаболни хормони, като тестостерон, хормон на растежа и инсулин, които са важен фактор за мускулния растеж.

 

Аминокиселините BCAA се вземат преди тренировки, по време на тях и след тях. За повишен синтез на протеини се допускат допълнителни дози, но това дали са наложителни, и в какво количество, трябва се уточни със специалист. Подобен допълнителен прием на БЦАА ще намали катаболните процеси и ще предотврати разрушаването на мускулните влакна вследствие на продължителните и интензивни тренировки.

Кога се приема

Дневните дози на БЦАА се определят спрямо телесната маса и най-обобщено изглеждат така:

 

  • При по-малко или до 70 кг се взема по 3 грама преди, по време и след тренировка;
  • До 70 кг или над тях се пие по 5 грама дневно по време на тренировка и след нея.

 

Допустимата дневна доза на BCAA е в границите от 10 до 20 гр, но както става ясно и от по-горните примери, дозите трябва да са разделени на части от по 5 гр. при 2-4 вземания. При нужда от натрупване на мускулна маса, експертите препоръчват приемът да се извършва сутрин на гладно за подтискане на катаболните процеси.

 

В повечето случаи BCAA се предлага в прахообразно състояние, така че е достатъчно да се разтвори във вода с мед и ще получите една страхотна и приятна за консумация напитка. В почивните дни приемът също е задължителен, като оптималната схема за това е сутрин на гладно и между храненията.

Какви видове има

БЦАА се предлага основно в три варианта за консумация, а именно:

 

  • на прах – най традиционният и разпространен начин за предлагане, което позволява смесването му с други хранителни добавки и определяне на желаната доза;
  • на таблетки – правят консумацията на BCAA по-приятна, дори и на местата, където не можете да извадите шейкъра за да разтворите веществото на прах (в самолета, на работното място, в автобуса);
  • на капсули – една от най-удобните форми за прием на БЦАА, тъй като не усещате неприятния му вкус и дори можете да го преглътнете и без вода.