Как да съхранявате дизелово гориво

Ако ви се налага да съхранявате дизелово гориво за неопределен период от време, трябва задължително да вземете мерки, за да можете да го предпазите да не се замърси. За целта ще ви трябва резервоар за съхранение, в който да поставите горивото. Пред вас има различни варианти къде да го поставите и какъв да бъде размера на резервоара. Според специалистите в търговията и доставката на дизелово гориво от Дизелор именно размера и мястото за съхранение са от решаващо значение за опазването на качеството на горивото. В случай, че съхранявате правилно дизеловото гориво то може да остане с оптимални параметри в продължение на година, без да добавяте допълнителни добавки към него.

Резервоари за съхранение

Ако трябва да съхраните малко количество гориво, можете да го направите и в 10-20 литрови туби, с които да отидете до бензиностанцията. За по-големи количества ще трябва да се сдобиете със специални контейнери с нужната вместимост, която ви е необходима.

По-големите резервоари предназначени за съхранение на дизелово гориво са изработени от метал или специален полиетилен, които могат да бъда монтирани над или под земята в зависимост от обекта и местните разпоредби. Тези резервоари могат да се прикачат и върху камиони, когато е необходимо, а точният размер на резервоара, разбира се, зависи от това колко гориво планирате да съхранявате.

Колко дълго можете да съхранявате дизелово гориво?

Дизеловото гориво може да остане жизнеспособно от 6 до 12 месеца при температура до 85 градуса. След това горивото ще започне да реагира с кислорода в резервоара. Тази реакция може да желира дизелът. Ако това се случи, той ще запуши горивните филтри, което може да причини проблеми с двигателя. Това гориво няма да гори добре и може да създаде слой от сажди и въглерод от вътрешната страна на двигателя. Единият вариант е да се използват специални добавки, които са предназначени да противодействат срещу окисляването.

Други фактори също могат да доведат до влошаване на дизеловото гориво. Водата в горивото може да доведе до появата на гъбички. Те могат да отделят органични съединения, които ще разграждат дизеловите молекули. Високите температури могат да ускорят процеса. Контактът пък с метали като цинк и мед може да причини химическа реакция с дизеловото гориво. Някои добавки също могат да ускорят процеса на стареене.

Как да съхранявате правилно дизелово гориво, за да пазите неговите качества?

Дизелът е запалима течност и е опасен, ако не се борави и не се съхранява правилно. Децата и домашните любимци не трябва да имат достъп до резервоарите за съхранение, за да се избегнат инциденти. Достъпът на възрастни до резервоарите трябва да бъде ограничен само до тези, които се нуждаят от достъп за зареждане или поддръжка на резервоарите.

Горивото трябва да се съхранява в изолирана зона, далеч от жилища. Надземен контейнер може да бъде монтиран в сградата или под наклон. Така може да се предотврати увреждането на резервоара от водата и да се предотврати изпаряването на дизела от слънчевите лъчи.

Важно е водата да не се събира върху резервоара, защото може да причини ръжда и да стимулира растежа на насекоми и бактерии по всички контейнери.

Също така е важно редовно да се проверява за наличие на вода в самия контейнер. Вода може да се появи в контейнера в следствие на кондензация, а и след това ще капе върху дизеловото гориво. Натрупаната вода е основно място за размножаване на бактерии, което може да причини преждевременно разграждане на дизеловото гориво. Отводняването на водата е едно от решенията. Друго решение е използването на биоцидни добавки.

Съхранението на горивото далеч от запалителни източници е важно. Въпреки, че дизелът има по-висока точка на запалване от бензина, той все пак е запалимо вещество и всички електрически контакти наблизо трябва да бъдат оценени като опасни. Освен това специалистите препоръчват да не се пуши в рамките на 50 до 100 метра от мястото за съхранение.