Основна информация за видовете кюнци нужни за изграждане на димоотвод

ъгъл

За ефективно, чисто и здравословно отопляване с уред, който освобождава дим и миризма при работа е необходимо да бъдат използвани кюнци за печка, които са основна част от изграждането на димоотвода. Най-образно бихме описали този тип компоненти като тръби, които са изработени от тънка ламарина. За да се създаде цялостен път за извеждането на дима и миризмата в атмосферата се наслагват различни по вид кюнци един в друг за да може да се свърже уреда с комина. Нищо сложно на пръв поглед, но за да можете да сте напълно сигурни в правилно взетото решение е добре да имате основна информация, която касае видове, материали, цени и начин на монтаж на тези основни елементи.

Класификация по отношение на…

Това е първото, с което трябва да се запознаете преди да инвестирате в кюнци за вашата печка. Огромен избор от решения предлагат на пазара търговците и с оглед на това да не губите време и да не се лутате излишно съвета на специалистите е да знаете от какво точно можете да се възползвате.

По отношение на видовото разнообразие ще споделим с вас, че има различни принципи, по които се разграничават този тип димоотводни елементи като:

 • Размери;
 • Форма;
 • Тип печка, за която са предназначени;
 • Вид на използваното гориво;
 • Материали за направа.

Хубаво е да имате предвид някои съществени правила, които да приложите при инвестиране в кюнци за печки. Формата и размера са определящи за да можете да изградите път, който безпроблемно да отвежда газовете в атмосферата и така дома ви да може да се възползва от приятната температура, която уреда осигурява.

Видове според формата и размера

кюнциКлюча към правилно изградения димоотвод е в това да можете да комбинирате основните водещи компоненти. Затова е важно да изберете такива кюнци според размера и формата, които напълно да ви гарантират оптимална дължина и правилна форма, която да не възпрепятства отвеждането на дима и миризмата извън жилището.

По този класифициращ принцип се различават:

 • Прави. Те са задължителни за да се създаде път, по който дима да се придвижва. Що се отнася до дължина се наблюдават два основни размера и един телескопичен. Основните са от 100 и 50 см, а телескопичните могат да варират от 30 до 50 см. Според дължината на пътя от печката до отвора на комина можете да използвате и комбинирате различен брой от този вариант;
 • Ъглови. Не по-малко съществени са за димоотвода и тези варианти. Различават се два основни типа тук – от 45 и 90 градуса. Целта на използването на такива е да се промени посоката на пътя. Важно е да знаете, че в една димоотводна инсталация не е препоръчително да се използват повече от три броя, тъй като в противен случай би могло да се наруши ефективното отвеждане на газовете в атмосферата;
 • Тройници. По-популярни са като ревизии, тъй като тяхната задача е да намалят риска от образуване на конденз както и да подпомогнат почистването на налепи, сажди или други замърсявания, които са попаднали в димоотвода.

Разбира се има и други видове за печки, но те са по-специфични и повече информация за тях можете да получите от професионалисти в областта.

Материали и цени

Съобразно типа на уреда, който ще използвате за отопление е желателно да имате предвид, че кюнците се изработват от различни видове материали. Касае се разбира се за метални листи, които са от неръждаема стомана или инокс, но е решаващо да се вземат предвид подсилващите покрития, които могат да:

 • Намалят риска от изгаряне;
 • Да не се повлияват от химични реакции;
 • Да издържат на високи температури.

С оглед на използваното гориво е необходимо да знаете кои от кюнците са подходящи за вашата печка. По отношение на цената не бива да имате притеснения, тъй като пазара е доста гъвкав и търговци предлагат супер изгодни оферти за кюнци, които да ви осигурят спокойствие и топлина през зимата, независимо от типа на уреда, горивото или дължината на димоотвода.