Как да организираме ремонта на баня – полезни съвети

вик услуги

Към ремонта на банята трябва да се подходи отговорно, защото реновация ѝ не е нито евтина, нито лесна. От друга страна, именно на нея жилището дължи голяма част от общото усещане за комфорт. Обикновено процесът не се свежда само до това да изберете плочки и моноблок, а крие още важни стъпки.

С какво да се съобразите преди ремонта

Не може да предприемете сериозно начинание като ремонт на баня, ако не сте обмислили предварително следните въпроси:

Разполагаем бюджет

Когато определите разполагаемите средства, може да започнете планирането на ремонта. На по-късен етап обхватът на проекта подлежи на актуализация, за да съответства на останалите средствата и/или непредвидени усложнения и нововъзникнали разходи.

Ясна визия на новата баня

Предварителната представа за визията на ремонтираната баня ще помогне на вас или на наетите майстори да осъществят плана по-лесно. Почерпете идеи в интернет, консултирайте се със специалист и/или дизайнер и започнете с планирането най-малко месец преди самия ремонт. Задължително обмислете в детайли общото разпределение, функционалните решения и декоративните елементи.

Снабдяване с необходимите материали

Добре е преди ремонта да разполагате с всички материали. Няма да е приятно, докато той тече, да установите липсата на нещо. Ще загубите ценно време в търсене и вероятно ще си навлечете излишни допълнителни разходи, защото ще бъдете притиснати от срокове и не бихте могли да се огледате за по-изгодни оферти.

Направете си списък с нещата, които ви трябват, и проучете повече опции за вид, марка и цени, предлагани на пазара. Ако срещнете затруднения, може да потърсите съвет от специалисти.

Какво да предвидите още при ремонта?

Щом искате да реконструирате банята си, може да го направите сами, но много по-добро решение е да разчитате на специализирана фирма. Опитният екип ще ви окаже помощ при проектиране, достъп до качествени материали, редуциране на разходи, по-високо качество на изпълнение и ще ви спестят много усилия и нерви.

При всички случаи ето какво може да предвидите още:

Подмяна на водната инсталация

Потърсете мнението на професионалисти дали трябва да сменяте ВиК инсталацията или не. Обикновено с времето старите тръби корозират и се запушват от котлен камък. Ако имате възможност, е добре да ги подмените.

Хидроизолация на стените

Облечените с влагоустойчив гипсокартон стени ще ви дадат известна сигурност от проникването на влага за дълги години напред. Съседните помещения също ще са защитени от нея.

Смяна на старите плочки

Използването на материали от висок клас и иновативни технологии за лепене ще ви гарантират дълго задържане на плочките. Фугирането им няма да позволи да проникне влага между тях и ще предпази помещението от мухъл.

Поставяне на окачен таван

Има различни варианти за окачен таван – опънат, от влагоустойчив гипсокартон, алуминиеви ламели и др. На който и модел да се спрете, той ще придаде завършеност и модерна визия на банята.

Монтиране на санитарното оборудване

Поставянето на санитарията се прави, след като лепилото на плочките е стегнало. Видът и разположението на мивката, тоалетната, душа и т.н. се съобразява с големината на помещението и предпочитанията за функционалност.

Когато приключите основните ремонтни дейности, може да пристъпите към избора на подходящо обзавеждане, монтиране на отоплителна лира, осветителни тела, огледало и аксесоари.

Всеки се стреми към качествен ремонт на банята, но дали ще го направите сами, или ще наемете професионалисти, зависи от уменията ви, бюджета и очакванията за крайния резултат. С правилен подход може да превърнете банята си в удобно и уютно пространство, което да ви е приятно да използвате и като кътче за релакс и лична грижа.