Кои са причините саморазливните замазки да са предпочитан строителен материал?

замазка

На всеки сблъсквал се с ремонтни дейности се е налагало да избира саморазливни замазки. Кое е специалното на този тип строителен материал и защо се предпочита от специалистите, които провеждат такива ремонтни дейности предстои да споделим в днешната тема. Определено има различни варианти, с които да изравните пода, но тази многокомпонентна смес се отличава със своите предимства и определено има защо да бъде сред онези продукти, които са предпочитани като решение за инвестиция при необходимост от строително – ремонтни мероприятия.

Какво представлява саморазливната замазка?

Строителните смеси, които се използват като средство за изравняване на подове преди да се положи декоративния гранитогрес или паркет са с различен състав. Що се отнася до повишаване топлоизолационните свойства и издръжливост  необходимо да се вземат под внимание някои важни аспекти, които се отнасят до подбора на многокомпонентни саморазливни смеси, чиито качества отговарят на натоварването на подовите настилки.

Днес акцентираме на най-предпочитания материал, който се използва като ефективно решение за подобряване условията  в даден имот съобразно неговата натовареност. Саморазливните замазки представляват смеси, които се прилагат като завършек на циментова настилка. Подходящи са както за жилищно така и промишлено строителство. Основната им функция и роля се конкретизира с това, че са:

 • Високоефективни покрития;
 • Гарантирано устойчиви и здрави са;
 • Осигуряват отлична изолация между циментовата повърхност и декоративния под;
 • Осигуряват защита при полагане на мокети, ламинат, естествен паркет, различни типове плочки.

Когато държите на качествената подова настилка и нейната издръжливост във времето е добре да имате предвид, че пазара определено има с какво да ви изненада. Определено формулата за отличен подход при извършването на ремонтните занимания е решаваща що се отнася до това да се подобрят условията и да се подпомогнат всички онези процеси, които имат пряко отношение към постигането на ефективен и благоприятен резултат.

Спецификация при нанасяне на саморазливна замазка

Сместа, известна като саморазливна замазка е предпочитана поради това, че е лесна за нанасяне. Определено специалистите я предпочитат поради това, че не се изискват кой знае какви специални инструменти и опит за да бъде проведена възложената задача по изравняването. Това, което е необходимо да се има предвид при използване на материала са следните неща:

 • Дебелината на нанасяне е необходимо да бъде между 2 и 50 мм в зависимост от спецификата на декоративния под, който ще поставяте;
 • Разреждането, ако е необходимо да бъде извършено според инструкцията на производителя;
 • За отлична равна повърхност можете да използвате подходящия уред – дигитален нивелир;
 • При нужда от наклон, ако саморазливната настилка ще бъде нанесена в баня или мокро помещение следвайте ъгъла, който да позволи бързо отичане на водата към сифона;
 • За постигане на отлична якост спазвайте ръководството за температура при полагане.

Със сигурност има дребни, но специфични неща, с които е необходимо да се съобразите. Идеята е не просто да постегнете ефективност, а да гарантирате спазване на добра технология на нанасяне. Има различни плюсове и минуси, които се отнасят до саморазливните шпакловки и ви съветваме преди да ги приложите да се запознаете с тях.

По-опитните майстори и строители също могат да ви  дадат конкретни насоки, които биха били наистина ефективни по отношение на това да си осигурите ефективност, удовлетворение, качество, удобство в дългосрочен план.

Кои са водещите приоритети от използването на саморазливна замазка?

настилкаПриоритетите, с които този тип строителни смеси успяват да привлекат вниманието на клиентите никак не са за пренебрегване. Отличната якост при спазване на технология на нанасяне, адхезия, устойчивост на високи и ниски температури са показателни за това, че освен за жилищни пространства продукта се оказва изключително подходящ и за индустриални, промишлени и търговски обекти.

В обобщение на основните приоритети, които биха били наистина важни за вашите потребности е добре да се вземат под внимание следните преимущества на саморазливните замазки:

 • Лесни за използване и нанасяне;
 • Постигане на изключителна гладкост и завършеност;
 • Минимално време за съхнене, което позволява съкращаване на периода за нанасяне на завършващия щрих, а именно декоративната настилка;
 • Високо ниво на издръжливост и устойчивост дори на доста голям трафик;
 • Прилага се като опция за възстановяване на подови настилки при поява на пукнатини и неравности.

Изложената информация е изключително важна. Тя се отнася до това да се подсигурят отлични свойства на съответните настилки и да се създаде идеалната равна повърхност, която да позволи декориране съобразно естеството на настилката и натовареността ѝ. Наред обаче с тези отлични качествени показатели е логично да се вземат под внимание и важните особености, които се свързват с някои недостатъци при този тип саморазливни замазки.

Негативите се конкретизират с:

 • Ограничената дебелина на слоя, който можете да нанесете;
 • Не са особено препоръчителни з открити площи, които са изложени на твърде сурови условия;
 • Добре е да се използват качествени изравняващи системи, които не позволяват поява на вдлъбнатини;
 • За качествено нанасяне е добре да използвате специалист, чиято цена за услугата не е особено евтина.

Според вашите потребности и нужди имайте предвид, че за ефективност и удовлетворение си струва да приложите материал, който е с гарантирана устойчивост и отлични технически показатели.