Видове бормашини – функции и приложение

По-голяма част от българските мъже предпочитат сами да се справят с дребните битови ремонти. Затова в арсенала на домашните работилници се намират всякакви инструменти, с които майстора да извърши бърз и качествен ремонт, да отстрани повреда. Дори не е нужно да си експерт техник и монтажник за да имаш нужда от бормашина. Оказва се, че това е машината, която присъства в почти всеки български дом. Естествено модели за домашна употреба са доста по-евтини от професионалните, но това зависи всъщност от функционалността на самия инструмент и неговите преимущества. Като се има предвид богатия избор в търговската мрежа на бормашини не е трудно да вземете правилното решение и да откриете идеалната за вас машина, с която да извършвате всеки домашен ремонт.ормашина

Усъвършенстването и внедряването на технологиите в много от секторите като строителство, мебелно производство, монтажни и ремонтни работи, днес техниците в много голяма степен разчитат на машините и инструментите, които използват. Затова не е странно, че бормашините със своите предимства и възможности са на всяка строителна площадка, във всеки цех за производство и сглобяване на мебели, в автосервиза и навсякъде, където е нужно за бързо и ефективно действие.  Те са не просто практични, те повишават производителността и отговарят на необходимостите на съвременния майстор.

По отношение на видовете бормашини можем да ги класифицираме в две основни категории – безударни и ударни. Първите са модела, който се характеризира с не толкова висока мощ. Пробиването на отвори с безударна бормашина изисква усилия. Освен това с такава машина не можете да направите големи отвори. Варианта безударни бормашини са подходящи за домашна употреба. Най-често модела са използва за пробиване на отвори в пластмаса, дърво, керамични и метални детайли. За бетонови стени и тухлени зидове не е препоръчително да бъде прилагана. Възможно от твърде голямото натоварване бормашината да прегрее и да се повреди.

Другият доста по-разпространен модел бормашини са така наречените ударни. Предимството на тези пробивни уреди е в това, че докато свредлото се върти и прави желания отвор машината движи патронника напред и назад като така осъществява много по-голямо натоварване върху третираните повърхности. Така не е нужно да прилагате физически сила за да проникне свредлото в желана дълбочина и да направи отвор с размер, който да ви удовлетворява. Всякакви твърди и по-меки повърхности като метал, бетон, тухли, пластмаса, камък и други много лесно и бързо поддават на ударната бормашина. Друго преимущество на този практичен модел е и това, че по-професионалните модели имат възможност и за настройка на скоростта на въртене на свредлото. Така се предотвратява нежелано пропукване например на керамичните плочки или тухлената стена.