Какви причини налагат най-често смяната на водомера?

смяна на водомер

Хората рядко се интересуват от измервателното устройство – водомер, защото той почти винаги работи безпроблемно и отчита употребената вода ежемесечно. Независимо от това идва момент, в който е възможно да възникне авария или срокът на годност на уреда да премине. Тогава трябва да потърсите компетентна помощ, която да ви помогне в смяната на водомера. ВиК компанията е хубаво да бъде лицензирана и да разполага с необходимите документи, които ѝ дават право да извършва тази дейност. Подробности може да научите в сайта на https://hidro-start.com/smiana-na-vodomeri/. Монтажът на подходящ нов уред не е сложен, но си има определение тънкости, с които трябва да сте запознати.

Как да установим възникването на проблем с водомера?

Хубаво е да сте запознати с начина на функциониране на измервателното устройство в дома си. Водата се отчита регулярно всеки месец и съответно водомерът трябва да работи безотказно. Смяна се извършва само при доказана аварийна ситуация или при изтичане на гаранционния период. Хората се ориентират най-вече по сметката, която плащат ежемесечно. В повечето семейства тя не търпи прекалено голяма промяна и ако такъв момент настъпи означава, че нещо не е наред с техниката, която отчита потреблението.

Тогава е добре да разгледате зоната, в която се намира водомерът и да установите дали случайно няма някакъв теч. Разгледайте документите си към ВиК дружеството и проверете кога е инсталиран измервателният уред и какъв е гаранционния му период. Ако наблюдавате нещо подобно и смятате че плащате прекалено много пари за вода, непременно потърсете водопроводчик и надеждна ВиК компания, които да ви съдействат.

Към кого е правилно да се обърнем в подобна ситуация?

Трябва добре да знаете, че не е разрешено сами да извършвате смяна на измервателното устройство. Самите монтаж и демонтаж никак не са сложни, но държавните дружества имат изискване това да се прави само от лицензирани ВиК фирми. Поради тази причина ви препоръчваме да проучите много бързо въпроса и да намерите компания, която да се заеме със задачата по смяна на водомера. Предложения в онлайн пространството има много, но от Хидро Старт предлагат да се насочите към добър професионалист с достатъчно опит. Хубава идея е да прочетете отзиви на други потребители онлайн и така по-бързо да откриете точния водопроводчик. Щом ви посетят специалистите със сигурност ще установят, каква е причината за аварията.

Това е ключов момент, защото в документите към ВиК дружеството задължително трябва да бъде описана конкретната причина за смяна на водомера. В противен случай няма да получите одобрение и уредът няма да е легализиран с поставяне на пломба. Водопроводчикът освен това ще направи тест, дали всичко е наред след монтажа. Съветваме ви при съмнения за авария да постъпите по следния начин:водомер

  • намерете лицензиран водопроводчик – подобна фирма лесно бихте открили онлайн като разгледате сайта и научите подробности за услугите;
  • уговорете посещение за оглед – това трябва да стане в максимално кратък срок, защото всяко забавяне ще задълбочи проблема;
  • изберете нов уред – той ще ви бъде препоръчан от водопроводчика при смяната като спокойно може да се доверите на неговото мнение.

Не бива да се тревожите, че ви предстои подобен ремонт, защото той не трае дълго и цената която ще заплатите не е прекалено висока.

Какви стъпки се предприемат при монтаж на ново измервателно устройство?

Правилно е да имате подробна информация и да знаете какво представлява смяната на водомер. Водопроводчикът, който сте наели, ще свърша цялата работа и вие нямате никакви ангажименти. От Хидро Старт ще ви запознаят малко повече с процедурата:

  • за начало старият водомер се сваля – тук много коректно трябва да се опише, каква е аварията и причината за тази смяна. Документите се изготвят в няколко екземпляра и се представят в държавното дружество. Освен повреда, причина може да бъде и изтеклия гаранционен период;
  • новото устройство се монтира лесно от професионалиста – моделът който ще бъде поставен го избирате вие спрямо личното си решение. Ако не сте добре запознати с различните марки и възможности на устройствата попитайте човекът, който извършва смяната за съвет. Той със сигурност ще ви предложи най-подходящия вариант. След като извърши монтажа водопроводчикът прави и тест дали всичко работи правилно;
  • подготвяне на документите за легализация – протоколите трябва да са попълнени коректно описва се подробно номера на водомера, номера на пломбата и всички необходими данни, за да бъдат представени във ВиК.

Това са няколко ясни и точни стъпки, задължителни при смяна на водомер. Няма нищо сложно и трудно затова и щом настъпи в момента за подобен ремонт не бива да се тревожите.

Какви са плюсовете на съвременните ВиК компании?

Водопроводчиците, които работят в добрите фирми са достатъчно компетентни да се справят с всяка ситуация бързо и коректно. Те няма да ви загубят времето напразно и да ви обясняват неща, които не са важни в конкретния момент. Добрите специалисти знаят, че смяната на измервателни устройства е рутинна задача, която нито отнема много време нито е сложна. Цената на услугата също не бихме нарекли висока, затова търсете изгодна оферта и се доверите на хора с опит.