Интелигентни идеи за интериорен дизайн на малък апартамент

Малките апартаменти изправят обитателите си пред редица предизвикателства. Къде да поставите всичките си вещи? Къде да посрещате и настанявате гостите си? И въпреки това има начини да живеете в тясното жилище, без да се чувствате притиснати. Запознайте се със следващите идеи, споделени от дизайнера на Моми Студио за интериорен дизайн на малък апартамент и декорирайте със стил ограниченото си пространство.

Ако имате възможност да боядисате стените, заложете на модерната палитра от сиви и бели нюанси, с които ще освежите и направите пространството визуално по-широко. Но не се притеснявайте, ако не можете. Има и други начини, които ще Ви позволят да трансформирате жилището без използването на четки. Например, помислете за големи стикери, които се залепят към стената без лепило.

Намалете мебелите си така, че да отговарят на тясното пространство. По-малките кушетки и лавици са чудесни за всекидневната. Малките нощни шкафчета и скринове са както красиви, така и практични в спалнята. Използването на отворени стелажи и рафтове позволява на окото да се скита из пространството, като визуално го разширява.

Добавете хранилища навсякъде, където е възможно – внимателно закачена кука на стената, малък брой рафтове и многофункционални мебели – всички те са важни. И улесняват привидно трудния интериорен дизайн на малък апартамент.

 1. Огледалата отразяват светлината

Огледалата отразяват онова, което е пред тях. Лампа, поставена стратегически пред огледалото, осветява цялата стая, чрез отразена светлина. Огледалното нощно шкафче визуално разгръща стаята, като същевременно Ви дава практичен поглед към красивите Ви нови обувки.

 1. Семпла, но красива бяла суета в банята

Малките бани изискват малко суетност. Всичко е въпрос на пространство. Но никой не казва, че няма да се получи прекрасно. Обикновената малка бяла мивка, в комбинация с бели шкафове за съхранение под нея и красиво огледало, предлагат практично място за сутрешна подготовка. Златни елементи по огледалото и осветителното тяло ще внесат допълнителна елегантност.

 1. Малка, красива и изключително практична кухня

Интериорен дизайн на малък апартамент означава работа с малка кухня. Напълно е възможно обаче в нея да се побере всичко необходимо. Добра идея са високо окачените бели шкафове. Те ще внесат свеж вид в стаята. Съчетайте ги с черно-бял гръб и черна готварска печка, за да създадете изискан контраст. А ако монтирате и модерни дръжки, ще се получи съвършен завършен вид на тясната кухня.

 1. Комбинация черно и бяло

Когато става дума за интериорен дизайн на малък апартамент, простите цветови комбинации работят най-добре. Черно-бялата тема е идеален пример за това. В банята например, бели плочки по стените визуално ще разширят пространството, а черните и белите плочки на пода ще хармонизират останалата част от помещението.

 1. Създаване на височина в тясното пространство

Чудесно е, ако в малкия апартамент има високи прозорци. Окачването на завесите на високо, създава визуално разширение на пространството. А поставянето на стъклена масичка за кафе, ще позволи на окото да продължи да се рее из пространството. В съчетание с малък, но кокетен диван, ще получите уютна и семпла всекидневна.

 1. Висок шкаф за съхранение и разделяне на стаята

Животът в едно тясно студио може да Ви се струва социално обезсърчаващ, защото леглото Ви се намира точно до дивана. Един висок шкаф с рафтове и без вратички, е решението да се държат разделени тези две зони, без да се блокира светлината. Освен това отворените рафтове позволяват достъп и от двете страни.

 1. Красотата на двуетажните легла

Пространството в малката спалня също е важно. А когато двама братя трябва да споделят една малка стая, то става още по-ценно. Вместо да заемате от оскъдното подово пространство с две единични легла, изберете двуетажно легло. Това е идеалното решение за детската стая при интериорен дизайн на малък апартамент.

 1. Двуместни канапета и големи аксесоари

Две двуместни канапета ще Ви осигурят оптимално място за сядане в малката дневна. Така ще имате удобен кът за семейството или за посрещане на гости, без да заемате много от пространството на стената, както ще стане, ако поставите диван. За контраст, изберете голям стенен часовник и масивен свещник за масата.

 1. Перфектната малка спалня

Да се поставят едновременно нощно шкафче и скрин в тясната спалня, може да бъде предизвикателство. Рафтовете по стените и малката нощна масичка, са по-добрият избор. Те предлагат място за поставяне на произведения на изкуството или семейни снимки, докато масата е чудесна за чаша за вода и очила за четене.

 1. Фототапетът визуално разширява малката спалня

Фототапетът често се пренебрегва, когато става въпрос за идеи и интериорен дизайн на малък апартамент. Но една картина на плаж и океански вълни, визуално ще разшири помещението отвъд физическите му стени.

 1. Използвайте практично килера

Отделянето на специално работно пространство може да бъде предизвикателство за тези, които живеят в малки апартаменти. Ако имате килер, използвайте го! Обзаведете го с малко бюро и стол, и ще получите неголям, но функционален офис.

 1. Перфектното място за растенията

Семпли рафтове, окачени на прозореца, ще Ви предложат чудесно място за Вашите любими саксии. Окачете ги, чрез обикновени памучни въжета, захванати за прозореца с куки. Минималистичният дизайн на този стелаж, го прави идеален избор за всякакъв интериор. Освен това ще стои добре не само пред прозорците, но и на всяка стена, където имате нужда от малко място за съхранение.