Холната маса – комфорт и красота в стаята

маса за хол

Един от най-лесните начини да разчупим обстановката в стаята е като си подберем нова масичка за кафе или както сме свикнали да я наричаме холна маса. С купуването на нова маса, вие може да промените стила на вашия хол. Маса за хол е от популярните мебели, тъй като е функционална  и също така, отразява в най-голяма степен различните вкусове.

Най-красива стая би се получила, ако по правилен начин комбинираме холната маса и меката мебел. Визията, която може да постигнете, варира от класически изчистен, модерен, скандинавски или бохемски стил.

Насоки за избора

Първото от което да започнем е каква е големината на стаята и какъв е диванът. По правило, масичката би трябвало да е 50 сантиметра по-ниска от седалката на дивана, като разбира се не изключваме и личните предпочитания, ако например ще я използвате за хранене пред телевизора. Масата за хол, която е ниска е предпочитана от любителите на по-модерната визия. Тук дизайнерите  развихрят въображението си към доста екстравагантни решения. Ако обаче предпочитате да настанявате гостите си в хола и там да хапвате, високите маси са вашият правилен избор.холна маса

Основни материали при изработката на масички:

  • Стъкло;
  • Дърво;
  • Метал.

Както и всичко останало и изборът на материал се обуславя от стила на който държим. Ако жилището и съответно хола са с по-скромни размери, добро решение е масата да бъде от стъкло. Масата  за хол изработени от стъкло не отнема визуално от големината на стаята, прекрасен вариант са и тези, които се продават в комплект и могат да се прибират една в друга. Така при необходимост имате повече площ, която да използвате.

Любителите на традицията избират дървото. То като материал придава уют и топлина. Понеже това е класически вариант пазарът е доста богат на модели. Дървените маси, могат да бъдат както стандартните елипсовидни с резбовани крака, така и ниски или квадрат без крачета, които  се използват и като място за сядане.

Металните маси, както и тези които комбинират метал и дърво са предпочитани от любителите на така наречения индустриален стил. Варианти и тук не липсват, както масичка подобна на количка, имитация на бетон с метални крачета и дървен плот и други.

Ако търсите маса за хол която да бъде не само красива вещ, но и функционална такава, трябва добре да обмислите вариантите. Например  стъклените масички са много красиви, но се почистват малко по-трудно, тъй като по тях оставят отпечатъци от пръсти. Самата форма  ако е с остри ъгли, а вие не сте много сръчни, има опасност, всеки път минавайки покрай нея, да се наранявате. Кръглата и овална форма във вашия случай са по-подходящи.