Защо автомобила не може без акумулатор?

качествен акумулатор

Акумулаторите обикновено свързваме с автомобилите, но малко от нас знаят, че те биват няколко различни вида и основно се класифицират в две категории – според предназначението си и съобразно това как са конструирани. Приложимостта на акумулаторите ги разделя на три основни вида – за автомобили, с дълбок цикъл и морски. Най-познати са ни автомобилните акумулатори и заради широкото им приложение днес ще обърнем малко повече внимание на тях. Те от своя страна биват мокри, гелови и AGM като последните можете да срещнете още и като сухи. В зависимост от вида на акумулатора то и неговия експлоатационен период е различен. А това в крайна сметка определя и неговата цена.акумулатор

За автомобилите акумулатора има решаващо значение. Това е устройството, в което се съхранява електричен ток, който е нужен за задвижването на автомобилните системи. За да сигнализирате, че ще завивате наляво или надясно например всеки водач включва мигач. Няма как обаче това да стане ако акумулатора не подаде ток до тази система. ето защо е толкова важно какъв тип автомобилна батерия ще изберете, тъй като е напълно естествено с годините експлоатация акумулатора да се амортизира и спре да работи в обичайния си цикъл. Как ще работи возилото, дали ще прекъсва и няма да може да запали до голяма степен зависи от коефициента на полезно действие на акумулатора.

Не е трудно да си купите нова автомобилна батерия. На пазара има много търговци, които са специализирани в това да дадат ней-доброто решение за автомобила ви. Освен качество повечето от акумулаторните магазини предоставят и безплатна консултация, която би помогнала на водачите да получат най-адекватното и правилно устройство за нуждите на своя автомобил. Евтини, скъпи, всякакви акумулатори има в магазините. Въпрос на финансова възможност както разбира се и изискванията на превозните средства са определящи за избора на параметри на новата акумулаторна батерия. Ако не сте наясно какъв да е като марка и капацитет акумулатора ви е препоръчително да се доверите на автосервиз, в който да дадат пълна информация и да подменят неработещия акумулатор с нов.

Казват, че живота на акумулатора зависи от начина на експлоатация. Това действително  е така. Ако имате навика да забравяте радиото в колата да работи или пък всеки пък пропускате да изгасите дневните светлини то безспорно това ще се отрази на експлоатацията и ефективната работа на батерията. Обикновено гаранцията, която дават търговците е две години, а средната продължителност на живот на акумулатора е 5 години. Но при спазване на предписанията на производителя можете съвсем реално да удължите живота на вашия акумулатор поне с 1-2 години.